EL NOSTRE PODER COM A CONSUMIDORS

Hem de mirar de fer un consum responsable i prioritzar els productes de proximitat

Com a consumidors i consumidores podem canviar moltes coses amb petits gestos però que sumats tenen un gran potencial per a poder fer una transició cap a un nou model econòmic molt més sostenible.

El primer pas és prendre’n consciència. Sovint mirem reportatges sobre explotació infantil, llegim sobre l’esgotament dels recursos naturals, de l’extermini massiu d’espècies, etc i ens desesperem perquè no sabem què fer-hi quan la solució està en petits gestos i prenent consciència del gran poder que tenim pel fet de ser consumidors en aquest sistema capitalista.

Estem en dates en què solem fer molts regals, comprar les millors menges i passar-nos molt de temps comprant. Desembre és el gran mes del consum i hem d’evitar caure en un consum desmesurat i inconscient amb un greu impacte en les nostres butxaques, i el que és més preocupant, sobre el nostre planeta.

El que solem fer és deixar-nos seduir per un bombardeig publicitari que ens transporta al món de les emocions per tal que comprem d’una manera irreflexiva. El que us proposem és, just abans de comprar, fer-nos algunes preguntes:

Quin és el veritable cost d’aquest producte?
Qui paga el cost ambiental que té?
Amb aquest preu pot ser que sigui fruit d’explotació infantil?
Pot ser que estigui fet en països on les condicions laborals serien totalment inadmisibles aquí amb els nostres valors?
Quants quilòmetres ha realitzat fins arribar a la nostra llar? Quant CO2 haurà desprès a l’atmosfera?
Té algun certificat que indiqui que és un producte just i respectuós? Certificació FairTrade, Ecolabel, Bio…...

I davant tot això la nostra proposta és la de consumir productes de proximitat, que tinguem la confiança de conèixer qui els ha produït, mirant si és una empresa que comparteix els nostres valors no pel que diguin sinó pel que realment fan.

Per a facilitar la feina als consumidors hem creat l'Associació Agroalimentària de Cerdanya, que agrupa a productors, elaboradors, comerciants, restauradors i hotelers. Tot d'empreses que treballem en xarxa per a oferir el millor de la nostra comarca. Una aposta per la qualitat i per oferir-vos el millor del nostre territori. Des de l'associació estem treballant també en la creació d'una marca de garantia "Origen Cerdanya".

A la Cerdanya hi trobareu molts més productes dels que us pugueu imaginar per tal de cuinar els àpats nadalencs i per a fer els vostres regals. Us convidem a visitar el comerç local, les agrobotigues per a descobrir els fruits de molt esforç i dedicació dels vostres veïns. A celebrar les festes en els restaurants que aposten pel producte local, o a allotjar-vos o regalar estades en els allotjaments que fan costat als productors treballant mà a mà. En aquesta xarxa tu hi ocupes un lloc molt important.

Recorda el poder que tens!

David Isern Casanovas
Productes locals
                          Lot de productes local

 

 
0
0
0
s2smodern